Funderar du på BE eller B96-körkort?

Vi utbildar för släpvagnsbehörigheterna B96 (även kallad utökad B-behörighet) och BE!

Om du ska köra bil och släp vars sammanlagda totalvikt överstiger 3500kg räcker det inte längre med ett vanligt B-körkort. OBS! Kontrollera alltid att släpet inte väger mer än bilens tekniska begränsning för släpvagnsvikt, se bilens registreringsbevis.
Släpvagnkalkylatorn är ett bra hjälpmedel för att kontrollera om det tänkta ekipaget är godkänt och vilken körkortsbehörighet som krävs.

B96 (Utökad B): Om du önskar ta B96 kan vi hjälpa dig med inbokning av ett körprov med vårt godkända ekipage. Vi bokar även in en 80 minuters körlektion innan uppkörningen. På den lektionen går vi igenom säkerhetskontrollen för hela ekipaget, lastsäkring samt ser över din körteknik och manövrering av ekipaget. Om du har god vana att koppla, backa och köra bil med släp så brukar denna lektion räcka. Är man mindre erfaren så kan flera lektioner behövas för att du ska bli redo inför din uppkörning.

Har du bokat in eget körprov med eget ekipage är du naturligtvis ändå varmt välkommen att ta en körlektion för att få en avstämning och genomgång av körning samt säkerhetskontroll!

Provet för B96 är ett körprov som genomförs hos Trafikverket. Du behöver inte skriva något kunskapsprov.

Här kan du se en film om hur körprovet går till.

Har du redan ett B-körkort krävs heller inget körkortstillstånd för att ta B96.

Du kan även välja att ta utökad B samtidigt som du tar ditt vanliga B-körkort.

Begränsningen på 3500kg för sammanlagd totaltvikt bil+släp UTÖKAS till 4250kg när du har en B96-behörighet.

BE:

Till skillnad mot B-behörighet eller B96 har BE-behörigheten ingen begränsning för bilens och släpvagnens sammanlagda totalvikter. Har du BE är det enbart dragbilens begränsade släpvagnsvikt som avgör. Släpvagnens eller släpvagnarnas sammanlagda totalvikt får dock inte överstiga 3500 kg.

För att få övningsköra och boka prov krävs att du har giltigt körkortstillstånd.
Du kan själv beställa hem blanketter eller ansöka direkt på Transportstyrelsen. Tillsammans med ansökan skickas även ett synintyg som inte får vara äldre än 2 månader.

Om du önskar ta BE kan vi hjälpa dig med inbokning av ett körprov med vårt godkända ekipage. Vi bokar även in en 80 minuters körlektion innan uppkörningen. På den lektionen går vi igenom säkerhetskontrollen för hela ekipaget, lastsäkring samt ser över din körteknik och manövrering av ekipaget. Om du har god vana att koppla, backa och köra bil med släp så brukar denna lektion räcka. Är man mindre erfaren så kan flera lektioner behövas för att du ska bli redo inför din uppkörning.

Har du bokat in eget körprov med eget ekipage är du naturligtvis ändå varmt välkommen att ta en körlektion för att få en avstämning och genomgång av körning samt säkerhetskontroll!

Provet för BE består av både kunskapsprov och körprov som genomförs hos Trafikverket.

Pris bil och släp

BE paket

Teoripaket- böcker och online tester.

80 min släplektion.

Uppvärmning och lån av bil samt ekipage under uppkörning.

6400:-

B96 (utökad B)

80 min släplektion.

Uppvärmning och lån av bil samt ekipage under uppkörning.

4900:-

Är du intresserad av att ta BE eller B96? Gör en förfrågan via vår kontaktsida. Klicka här eller fyll i formuläret här nedan.

Kontaktformulär